Alnö

 
Alnö, utanför Sundsvall (även kallad Norrlands Hawaii), är en 65 km² stor ö som bildades för 570 miljoner år sedan genom vulkanisk verksamhet i området. Ön är 15 km lång och 6 km bred på bredaste stället. 
 
På norra Alnön, 2,5 km norr om Alnöbron, står Alnö gamla kyrka och Alnö kyrka sida vid sida. I anslutning till dessa ligger också Hembygdsgården med Sågverksmuseet och Café Tunet. Vid Stornäset ligger ett av öns tre naturreservat samt Stornäsets Vandrarhem. Några kilometer längre norrut, vid Hörningsholm, hittar man Tors lokal, Sveriges första Folkets Hus på landsbygden. På norra delen av ön finns flera fornlämningar, som gravkullar. På norra delen finns den fina badstranden Slädaviken. 
 
På södra Alnön finner man flera fina badvikar, Bänkåsviken, Tranviken, Havstoviken, Hartungviken, och Grönviken. Sommaridyllen Spikarna, ett fiskeläge med sjöbodar, fiskestugor, kapell och kafé, är beläget på södra delen av ön. Alnön har även ett sporthallsbad, Alnöbadet. 
 
Spikarö Kapell har gudstjänster och musikkvällar under sommaren. 

Restauranger finns i Vii, Spikarna, Tranviken och Vindhem (som även har en av Alnös småbåtshamnar).

Stornäsets naturreservat 

Grannar med med pensionatet ligger Stornäsets naturreservat.
 

Naturreservat med ett rikt fågel liv och betande Highland Cattles. Med ängar, träskskog och sandstränder har stornäset naturreservat en väldigt varierande natur. Här finns vindskydd, grillplats, torrdass och gömslen perfekt för en utflykten. Vägen från parkeringen och ut till stranden är ungefär  en kilometer lång, den består av breda stigar och spångar vilket gör att framkomligheten är mycket god.


Vill du läsa mer om naturreservatet kan du göra det HÄR!


Kite surfing

Längst ut i Stornäsets naturreservatet finns en väldigt långrund strand perfekt för Kite surfing. Denna strand är en av de mest populära kite surfing ställena i Sundsvall. Stranden är som sagt väldigt långgrund, 350-400 meter ut är det cirka 50 cm men därefter blir det djupt fort. Från vandrarhemmet är det en kilometers gångväg på stig och spång ut till stranden. Här kan man surfa i alla vindriktningar, dock är syd och sydostlig vindriktning bäst.


Geologiska lokaler

Alnön bildades för cirka 570 miljoner år sedan genom vulkanisk aktivitet. På grund av denna vulkaniska historia innehåller Alnöns berggrund sällsynta typer av mineral, bland annat den världsunika alnöiten. På norr Alnön finns flera intressanta geologiska lokaler inom gångavstånd från Stornäset. Man har även hittat diamant på Alnön.

Higland Cattles

Highland Cattle är en nötkreaturras som har sitt ursprung i Skottlands högland. Dessa betar i naturreservatet under sommaren. Resten av året går de i hagarna kring stornäset.


Alnö golf range

Vid Stornäset finns Alnö golf range med både putt green och sandbunker. Här kan man också gå golfkurser för att ta grönt kort eller förbättra sitt spel.

Läs mer HÄR!

Alnös medeltida kyrka

Alnös gamla kyrkas är en medeltida kyrka vars äldsta del färdigställdes under 1100-talet. Det gör den till Medelpads äldsta bevarade kyrka, interiören ses som en av Sveriges mest förnämsta. Enligt tradition bodde 12 bönder på alnön vid den tiden och det var dessa som byggde kyrkan. Från den tiden finns också en unik dopfunt i trä som fortfarande finns kvar men i den nya kyrkan. Funtens inristningar visar kampen mellan fornnordisk tro och kristendomen. Alnös gamla kyrka har plats för 75 personer och under sommartid hålls guidade turer här. 1896 färdigställdes den nya kyrkan som har plats för cirka 400 personer. Vigslar och dop hålls idag i båda kyrkorna.

Alnös gamla kyrka är öppen sommartid och vid bokning.


Tunet

Vid Alnö kyrkor ligger Kyrktunet som lokalt kallas Tunet. Här ligger ett Sågverksmuséet och Cafe Tunet. På Tunet anordnas varje år ett väldigt välbesökt midsommarfirande.

Läs mer HÄR!


Tors lokal

Tors lokal ligger i Hörningsholm och är Sveriges första folkets hus som byggts på landsbygden och invigdes Luciadagen 1896. Invändigt finns dekorationsmålningar av J.A Holmberg vilka ska föreställa Tors strid med jättarna. Detta symboliseras arbetarrörelsens kamp och är anledningen huset har fått sitt namn. Tors lokal var en samlingsplats för människor i bygden och användes för facklig- och politisk verksamhet. Dessutom anordnades karatfester, basarer, baler, familjefester och konserter här. Än idag används lokalen för i stort sett samma ändamål och går att hyra för den som vill.

Läs mer HÄR!

 

Bada

På alnön finns ett flertal badstränder och ett inomhusbad. Det är därför Alnön har fått sloganen ”Norrlands Hawaii”. Vill man bada finns det något för alla. Allt från den populära Tranviken med havsbad, kiosk, beachvolleyboll, utomhuspool, restaurang och mini golf till mer avskilda badstränder. Fler stränder är Stornäset, Slädaviken, Havstoviken, Hartungviken, Krokviken och Bänkåsviken.

Vill du läsa mer om badmöjligheter på Alnön kan du läsa det HÄR!


Spikarna

Spikarna är ett pittoresk fiskeläger beläget på södra Alnön i väldigt vacker natur. Här finns fiskestugor, båthus och café i en liten skyddad vik. Det här ett måste att besöka om man besöker Alnön under sommaren. Dessutom finns Spikarö kapell här med gudstjänster och musikkvällar under sommaren.

Läs mer HÄR!